31
okt

5 razloga zašto volim minimalistički dizajn

XXI vek, zahuktala informatička revolucija obrušila se na naše živote donoseći mnoge promene. Drugačije komuniciramo, ne možemo da objasnimo deci kako smo živeli nekada bez mobilnih telefona (jer odgovor ne znamo ni sami), lakše nađemo telefon drage osobe pomoću Google-a nego u našem starom rokovniku, ne znamo kako nam se zove komšija, ali znamo ime, prezime, imovinsko stanje, ukuse i planove nekog pevača koji se rodio 12000 km daleko…

I zato moj dom mora da predstavlja mesto na kojem neće biti šuma. Želim čist, nevin, samo meni usmeren osećaj da sam u gnezdu, toplom, prijateljskom u kome svaki predmet ima priču. Zato volim minimalizam.

Više niko nema vremena da čita vest dužu od nekoliko rečenica (još samo kada bi urednici smišljali naslove koji će nositi i neku informaciju a ne samo pozive da kliknemo na njih). Želimo da znamo sve ali i da prestane monotona kiša informacija jer smo umorni od neprestanog razvrstavanja važnih vesti od nevažnih, onih koje nam mogu zatrebati danas od onih koje neće, onih koji potvrđuju naše predviđanje od onih koje nas malo ljute, onih koje bismo rado rekli mami, samo kada bismo imali toliko vremena da joj se javimo…

Evo i pet tajni minimalnog dizajna!

  1. Samo kod ovako dizajniranih predmeta prosto vidim i opipavam genijalnost. Jednostavno nema slojeva koji bi to mogli da sakriju.
  2. I ja volim ukrase. Ali za neke stvari ukrasi nisu ok. Npr. za stvari koje koristimo svaki dan. Kod njih će baš minimalizam da nas potseti koliko je život lep.
  3. Kada je dizajn bitan? Upravo gde i minimalizam (skoro svuda).
  4. Takav dizajn stapa korisnost i lepotu. Ako umemo da je prepoznamo ili ako sam odvojimo par sekundi da se udubimo.
  5. Poslednje po redu ali ne i po važnosti: minimalistički dizajn se lakše održava :)